Povežite se s nama

Vijesti

Prijedor obilježio Dan grada (VIDEO)

Objavljeno

on

Prijedor danas obilježava Dan grada. Tim povodom održana je svečana akademija na kojoj su pojedincima i kolektivima dodijeljena najviša gradska priznanja. Tome je prethodilo polaganje vijenaca ispred spomenika Za krst časni i spomenika u parku na Pećanima, posvećenom oslobodiocima grada.

Preduzeće za proizvodnju namještaja, stolarije, trgovinu i usluge “Javor” dobitnik je Plakete grada Prijedora, najvišeg priznanja koje se dodjeljuje povodom Dana grada. Poveljom počasnog građanina ovaj put okitio se Ljubivoje Ršumović, istaknuti srpski pjesnik.

– Zahvaljujući gradskoj upravi, mislim da je Prijedor jedan od najperspektivnijih gradova, ali država bi trebala mnogo više pažnje da posveti proizvodnji – rekao nam je Radovan Šalabalija, predstavnik preduzeća “Javor”.

– Počasni građanin podrazumijeva i jednu obavezu i neku lijepu žrtvu. Ja se uvijek osjećam lijepo u Prijedoru – naglasio je Ljubivoje Ršumović, počasni građanin Prijedora.

Prvi čovjek grada podsjeća da je Prijedor 16. maja prvi put oslobođen od fašizma. Danas je ovo jedan od najrazvijenijih gradova u Srpskoj.

– Sigurno će u skorijoj budućnosti biti razvoja novih privrednih subjekata i novih zapošljavanja. Naša želja je da sa novim zapošljavanjima i stvaranjem uslova za normalan porodičan život zaustavimo mlade ljude da idu u zapadnu Evropu. Takođe, i onima koji nemaju namjeru da idu, želimo stvoriti uslove za kvalitetan porodični život – rekao nam je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

I Ministarstvo urpave i lokalne samouprave uvelčičalo je ovu proslavu te uputilo riječi hvale.

– Prijedor je grad koji je nama bio inspiracija za nove zakone, nove prakse. Oni su to uvijek uvodili sami zbog sebe. Ovaj grad je uvijek bio okrenut prema građanima. Evo, za Dan grada, ministarstvo je najmlađima poknonilo dječije igralište u parku na Pećanima. To je jedno veliko hvala našem gradu – istakla je Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi RS.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Srpske i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. Radojičić je podsjetio da ova dva grada godinama imaju dobru saradnju i da su do sada zajedničkim snagama realizovali brojne projekte.

– Takođe blisko sarađujemo i na svim pitanjima koja se predlažu prema republičkim institucijama, imamo usaglašene stavove kada je riječ o lokalnoj samoupravi. Mogu reći da primjer saradnje Banjaluke i Prijedora može biti uzor za druge – dodao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Povodom Dana grada položeni su vijenci ispred spomenika Za krst časni i spomenika u parku na Pećanima, posvećenom oslobodiocima grada. Upriličen je nastup mališana iz obdanište “Radost” ispred zgrade gradske uprave. Nije izostao ni prijem kod gradonačelnika za delegacije iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

http://www.srpskacafe.com/2018/05/prijedor-obiljezio-dan-grada-video/&layout=button_count&show_faces=false&width=105&action=like&colorscheme=light&height=21

http://www.srpskacafe.com/2018/05/prijedor-obiljezio-dan-grada-video/&layout=button_count&show_faces=false&width=105&action=like&colorscheme=light&height=21

Autor: Elta TV
Izvor: Srpska Cafe

Advertisement

Vijesti

Usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta grada za 2017.godinu

Objavljeno

on

Odbornici Skupštine grada Prijedora su na 17.zasjedanju usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta grada za 2017.godinu u iznosu od 33.911.464 odnosno 88,4 odsto od planiranih 38.384.733 KM.

” Razgovarali smo o mnogim pitanjima i o eventualnim pogledima i neslaganjima u mišljenjima o ovoj temi, ali u odnosu na godinu kakva je generalno bila ,zadovoljan sam realizacijom budžeta,a djelimično i urađenim poslovima” , istakao je Đaković.

On je dodao da je dosta poslova urađeno kvalitetno, ali da je tokom skupštinske diskusije dosta primjedbi bilo na rekonstrukciju puteva , na prevoznike drvnih sortimenata koji uništavaju seoske puteve , ali da su to problemi koji se godinama ponavljaju i da se za njih traže rješenja.

“Zadovoljan sam funkcionisanjem Grada, kvalitetom i standardom života u oblasti kulture, sporta, obrazovanja, ali imamo i dalje potrebe za razvoj infrastrukture i za razvoj privrednih subjekata koji će omogućiti nova radna mjesta”, izjavio je Đaković.

On je za naredni period najavio mnogo novih informacija vezanih za infrastrukturne projekte, ali i za stvaranje uslova za zapošljavanje mladih ljudi u gradu Prijedoru.

Načelnik Odjeljenja za finansije Biljana Malbašić je potvrdila da je ostvaren pozitivan finansijski rezultat i da su razlike ukupnih prihoda i rashoda 1.274.527 KM.

” Poslije rezervacije sredstava odnosno uvrštavanja onih projekata čija je realizacija početa ,a nije završena u istoj godini , mi imamo pozitivan rezultat od 60.569 KM, poslije podmirenja svih obaveza”, istakla je Malbašićeva.

Ona je naglasila da je 2017.godina bila izuzetno teška kada su prihodi u pitanju, a pogotovo određeni mjeseci kada se pokazivao znatan manjak sredstava u budžetu od planiranih.

” U takvim uslovima uspjeli smo velikim naporima i velikom finansijskom disciplinom dovesti prethodnu godinu do kraja i ostvariti pozitivan rezultat”, izjavila je Malbašićeva.

Skupština je danas podržala i neznatnu korekciju rebalansa gradskog budžeta za ovu godinu koji je, uz budžetsku rezervu od 300.000 maraka, projektovan na iznos veći od 44 miliona maraka. Razlog je u bilansiranju neutrošenih i efektivnih kreditnih sredstava koja će se ove godine, u iznosu od 2,4 miliona KM, uložiti u završetak Vatrogasnog doma i izgradnju objekta u kojem će se vršiti proizvodnja komutatora, mašina i alata.

Pred odbornicima je danas bio i niz prijedloga odluka koje su vezani za stambeno-komunalne aktivnosti. Na dnevnom redu je bio i prijedlog Rješenja o razrješenju dužnosti direktora Agencije “PREDA-PD” i imenovanju v.d. direktora.Na sjednici su predstavljeni izvještaji o radu zdravstvenih i socijalnih ustanova na području grada, izvještaj o radu Poreske uprave, Područnog centra Prijedor u prošloj godini, izvještaj o radu IPC-a “Kozarski vjesnik”, kao i referati iz imovinsko-pravne oblasti.

Izvor: Prijedor Grad

Nastavi čitati

Vijesti

Atanackovićeva “Luzitanija” pred prijedorskom publikom

Objavljeno

on

Povodom Dana i slave Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”, u prijedorskoj Gradskoj čitaonici, promovisan je roman “Luzitanija”, autora Dejana Atanackovića, dobitnika NIN-ove nagrade za 2017. godinu.

Na promociji su govorili član NIN-ovog žirija Tamara Krstić i izdavač romana Goran Lakičević.

– Prije nego što je dobio nagradu, roman je uspio da nađe svoj put do čitalaca, a sada već, potpuno nezavisno od mene, stiže na sva mjesta a ja nekako samo jurim da ga stignem – istakao je Atanacković.

Krstićeva je rekla da je tema romana “Luzitanija” preispitivanje ludila kao značajne teme u književnosti, ali i pitanja da li se razum suprotstavlja tom ludilu.

Autor: RTRS
Foto: RTRS
Izvor: RTRS

Nastavi čitati

Vijesti

Prva liga RS: Pobjede vodećih, Kozara nadomak spasa

Objavljeno

on

Vodeći timovi Prve lige Republike Srpske su zabilježili pobjede i nastavili trku za ulazak u Premijer ligu BiH, a Zvijezda 09 je zadržala sedam bodova prednosti nad Rudar Prijedorom.

Tim iz Etno sela “Stanišić” je sa ubjedljivih 5:2 pobijedio komšijsko Podrinje sa 5:2, dok su Prijedorčani slavili na gostovanju kod Drine u Zvorniku sa 2:1.

Do veoma bitnih bodova u borbi za opstanak stigla je ekipa Kozare, koja je kao gost savladala “fenjeraša” Slogu u Doboju s 3:1.

Rezultati 7. kola Lige za šampiona: Slavija – Tekstilac Kort 2:0, Drina – Rudar Prijedor 1:2, Zvijezda 09 – Podrinje 6:3.

Plasman: Zvijezda 09  72, Rudar Prijedor 65, Drina 44, Slavija 44, Tekstilac Kort 38, Podrinje 30 bodova.

Rezultati 7. kola Lige za opstanak: Sloga – Kozara 1:3, Sloboda – Željezničar Sport tim 2:2, Napredak – Sutjeska 1:1.

Plasman: Željeznčar Sport tim 33, Sloboda 33, Sutjeska 33, Kozara 31, Napredak 26, Sloga 24 boda.

Autor: Darko Basara
Foto: R. Jokić/RAS Srbija
Izvor: Srpskainfo

Nastavi čitati
Advertisement

Popularno