Povežite se s nama

Vijesti

Predstavnici Agencije PREDA-PD učestvuju na internacionalnom treningu u Njemačkoj

Objavljeno

on

U sklopu projekta “Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave – Getting SMEs on board” u  periodu od 15.05. do 17.05. održava se internacionalni trening u Nirnbergu, Njemačka. Na sastanku prisustvuju predstavnici Agencije za ekonomski razvoj Grada Prijedora PREDA-PD, Zavoda za zapošljavanje RS, filijala Prijedor, Odjeljenja za strateško planiranje i upravljanje projektima, Klaster DRVO, szr. Vujičić , lokalnih tehničkih škola i Privredne komore Banja Luka. Na internacionalnom treningu takođe učestvuju predstavnici ILI, Nirnberg, Njemačka, koji su ujedno i domaćini internacionalnog treninga, predstavnici CEDIT-a, Italija, OXFAM, Italija I Udruženje ALDI, Goražde, BiH.  Internacionalni trening se održava u prostorijama Fridrih-Aleksander Univerzitetu. Na treningu su predstavljene projektne aktivnosti  i rezultati projekta u Njemačkoj, Italiji i Bosni I Hercegovini. U drugom dijelu prvog dana treninga, Aleksander Fridrih ispred Privredne komore Nirnberg je predstavio sistem dualnog obrazovanja u Njemačkoj.

Autor: AGENCIJA PREDA INFOi
Izvor: PREDA Prijedor

Advertisement

Vijesti

Usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta grada za 2017.godinu

Objavljeno

on

Odbornici Skupštine grada Prijedora su na 17.zasjedanju usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta grada za 2017.godinu u iznosu od 33.911.464 odnosno 88,4 odsto od planiranih 38.384.733 KM.

” Razgovarali smo o mnogim pitanjima i o eventualnim pogledima i neslaganjima u mišljenjima o ovoj temi, ali u odnosu na godinu kakva je generalno bila ,zadovoljan sam realizacijom budžeta,a djelimično i urađenim poslovima” , istakao je Đaković.

On je dodao da je dosta poslova urađeno kvalitetno, ali da je tokom skupštinske diskusije dosta primjedbi bilo na rekonstrukciju puteva , na prevoznike drvnih sortimenata koji uništavaju seoske puteve , ali da su to problemi koji se godinama ponavljaju i da se za njih traže rješenja.

“Zadovoljan sam funkcionisanjem Grada, kvalitetom i standardom života u oblasti kulture, sporta, obrazovanja, ali imamo i dalje potrebe za razvoj infrastrukture i za razvoj privrednih subjekata koji će omogućiti nova radna mjesta”, izjavio je Đaković.

On je za naredni period najavio mnogo novih informacija vezanih za infrastrukturne projekte, ali i za stvaranje uslova za zapošljavanje mladih ljudi u gradu Prijedoru.

Načelnik Odjeljenja za finansije Biljana Malbašić je potvrdila da je ostvaren pozitivan finansijski rezultat i da su razlike ukupnih prihoda i rashoda 1.274.527 KM.

” Poslije rezervacije sredstava odnosno uvrštavanja onih projekata čija je realizacija početa ,a nije završena u istoj godini , mi imamo pozitivan rezultat od 60.569 KM, poslije podmirenja svih obaveza”, istakla je Malbašićeva.

Ona je naglasila da je 2017.godina bila izuzetno teška kada su prihodi u pitanju, a pogotovo određeni mjeseci kada se pokazivao znatan manjak sredstava u budžetu od planiranih.

” U takvim uslovima uspjeli smo velikim naporima i velikom finansijskom disciplinom dovesti prethodnu godinu do kraja i ostvariti pozitivan rezultat”, izjavila je Malbašićeva.

Skupština je danas podržala i neznatnu korekciju rebalansa gradskog budžeta za ovu godinu koji je, uz budžetsku rezervu od 300.000 maraka, projektovan na iznos veći od 44 miliona maraka. Razlog je u bilansiranju neutrošenih i efektivnih kreditnih sredstava koja će se ove godine, u iznosu od 2,4 miliona KM, uložiti u završetak Vatrogasnog doma i izgradnju objekta u kojem će se vršiti proizvodnja komutatora, mašina i alata.

Pred odbornicima je danas bio i niz prijedloga odluka koje su vezani za stambeno-komunalne aktivnosti. Na dnevnom redu je bio i prijedlog Rješenja o razrješenju dužnosti direktora Agencije “PREDA-PD” i imenovanju v.d. direktora.Na sjednici su predstavljeni izvještaji o radu zdravstvenih i socijalnih ustanova na području grada, izvještaj o radu Poreske uprave, Područnog centra Prijedor u prošloj godini, izvještaj o radu IPC-a “Kozarski vjesnik”, kao i referati iz imovinsko-pravne oblasti.

Izvor: Prijedor Grad

Nastavi čitati

Vijesti

Atanackovićeva “Luzitanija” pred prijedorskom publikom

Objavljeno

on

Povodom Dana i slave Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”, u prijedorskoj Gradskoj čitaonici, promovisan je roman “Luzitanija”, autora Dejana Atanackovića, dobitnika NIN-ove nagrade za 2017. godinu.

Na promociji su govorili član NIN-ovog žirija Tamara Krstić i izdavač romana Goran Lakičević.

– Prije nego što je dobio nagradu, roman je uspio da nađe svoj put do čitalaca, a sada već, potpuno nezavisno od mene, stiže na sva mjesta a ja nekako samo jurim da ga stignem – istakao je Atanacković.

Krstićeva je rekla da je tema romana “Luzitanija” preispitivanje ludila kao značajne teme u književnosti, ali i pitanja da li se razum suprotstavlja tom ludilu.

Autor: RTRS
Foto: RTRS
Izvor: RTRS

Nastavi čitati

Vijesti

Prva liga RS: Pobjede vodećih, Kozara nadomak spasa

Objavljeno

on

Vodeći timovi Prve lige Republike Srpske su zabilježili pobjede i nastavili trku za ulazak u Premijer ligu BiH, a Zvijezda 09 je zadržala sedam bodova prednosti nad Rudar Prijedorom.

Tim iz Etno sela “Stanišić” je sa ubjedljivih 5:2 pobijedio komšijsko Podrinje sa 5:2, dok su Prijedorčani slavili na gostovanju kod Drine u Zvorniku sa 2:1.

Do veoma bitnih bodova u borbi za opstanak stigla je ekipa Kozare, koja je kao gost savladala “fenjeraša” Slogu u Doboju s 3:1.

Rezultati 7. kola Lige za šampiona: Slavija – Tekstilac Kort 2:0, Drina – Rudar Prijedor 1:2, Zvijezda 09 – Podrinje 6:3.

Plasman: Zvijezda 09  72, Rudar Prijedor 65, Drina 44, Slavija 44, Tekstilac Kort 38, Podrinje 30 bodova.

Rezultati 7. kola Lige za opstanak: Sloga – Kozara 1:3, Sloboda – Željezničar Sport tim 2:2, Napredak – Sutjeska 1:1.

Plasman: Željeznčar Sport tim 33, Sloboda 33, Sutjeska 33, Kozara 31, Napredak 26, Sloga 24 boda.

Autor: Darko Basara
Foto: R. Jokić/RAS Srbija
Izvor: Srpskainfo

Nastavi čitati
Advertisement

Popularno