Povežite se s nama

Vijesti

“Igra u kojoj uvijek gubiš” ovogodišnji moto obilježavanja Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti

Objavljeno

on

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas su u prostorijama Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Prijedoru učestvovali u centralnoj manifestaciji obilježavanja Međunarodnog mjesecaborbe protiv bolesti zavisnosti koju je organizovala Komisijaza suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Republike Srpske.

Načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić je na konferenciji za medije, kojom je otpočela manifestacija, istakao da se u prethodne tri godine bilježe značajni rezultati policijskih službenika na otkrivanju krivičnih djela iz oblasti zloupoptrebe opojnih droga. On je naveo da   je u 2017. godini u Republici Srpskoj oduzeto 177 kg marihuane, a za 10 mjeseci ove godine rasvjetljenost krivičnih djela u ovoj oblasti veća je za 34%, te do tada zaplijenjeno 148 kgmarihuane.

Predsjednik Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Republike Srpske Milan Latinović iznio je podatak da šest posto petnaestogodišnjaka u Republici Srpskoj koristi drogu, što nas svrstava  u područja sa manjim procentom maloljetnih uživalaca opojnih droga. On je, takođe, rekao da je 70% maloljetnika konzumiralo alkohol.

Predsjednik Latinović je dodao da je, osim edukovanja učenika, važna i edukacija prosvjetnih radnika i roditelja, te istakao da su u 2019. godini planirana nova istraživanja koja se sprovode i u 35 zemalja Evrope kako bi se uporedili dobijeni podaci.

U okviru centralne manifestacije predstavljeni su radovi učenika Osnovne škole “Desanka Maksimović”, teigrokaz o temi “Opasnosti od bolesti zavisnosti”.

Pripadnici MUP-a su izveli taktično-pokaznu vježbu u kojoj su prikazali rad policijskih službenika na pronalasku opojnih droga koristeći specijalno obučene pse za otkrivanje droga. Takođe, odigrana je i prijateljska košarkaška utakmica između policijskih službenika i učenika Osnovne škole “Desanka Maksimović”, a potom je i Dom zdravlja Prijedor predstavio svoje aktivnosti.

Mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti obilježava se u periodu 15. novembar – 15. decembar, ove godine pod motom “Igra u kojoj uvijek gubiš”. S tim u vezi planirane su aktivnosti na području svih policijskih uprava koje su usmjerene na edukaciju građana, naročito najmlađih o negativnim posljedicama upotrebe opojnih droga i drugim bolestima zavisnosti.

Izvor: MUP Republike Srpske

Advertisement

Popularno