Povežite se s nama

Magazin

Prijedorčanka u borbi za mis Amerike

Objavljeno

on

Titulu najljepše djevojke američke savezne države Ajdaho nedavno je ponijela dvadesetjednogodišnja Tea Draganović, čiji su roditelji porijeklom iz mjesta Donja Ljubija, nadomak Prijedora.

Ona je pobijedila na takmičenju za mis Ajdaha 2018. i predstavljaće ovu saveznu državu na izboru za najljepšu djevojku Sjedinjenih Američkih Država.

Draganovićeva je prvo dijete iz braka Edgara i Enise Draganović, koji su kao izbjeglice tokom rata u Bosni i Hercegovini stigli u SAD, a pored nje ovaj bračni par ima i mlađeg sina.

“Presretni smo zbog uspjeha naše kćerke, nismo mogli ni zamisliti da bi se nešto takvo moglo dogoditi, a desilo se. Ponosni smo na nju, jer ona je jedno divno stvorenje, kako u odnosu prema porodici, tako i okolini”, kažu sretni roditelji. Draganovići žive u Bojziju, glavnom gradu države Ajdaho, gdje je Tea nedavno s velikim uspjehom okončala studij medicine, te odlučila da u naredne dvije godine dodatno usavrši zanimanje kojim će se baviti. Kaže kako su je prijatelji nagovorili da se prijavi za izbor najljepše djevojke, ali da se nije nadala pobjedi.

“Vjerujte, ovom takmičenju se u Americi poklanja velika pažnja. U posljednje vrijeme neprestano me zovu novinari i fotoreporteri, gostujem u televizijskim emisijama i nekada to zna biti iscrpljujuće. Ono što predstoji je takmičenje za mis SAD i trenutno su u toku dvosedmične pripreme na kojima se družim s drugim djevojkama koje su izabrane za najljepše u svojim državama. Pripreme su veoma naporne jer se mnogo putuje i ispunjene su brojnim sadržajima i obavezama”, kaže Draganovićeva.

Njen hobi i velika ljubav je folklor, kojim se bavi još od pete godine, i trenutno je trener folklorne sekcije koja postoji u Bojziju i okuplja ljude s prostora Bosne i Hercegovine koji žive i rade u tom gradu. Tea kaže kako nije zaboravila svoje korijene i da s roditeljima svake druge godine dolazi u zavičaj gdje provodi po nekoliko sedmica.

“Ponosna sam na podneblje i kulturu kojoj pripadam, a ono što posebno volim i cijenim je upoznavanje tradicije i običaja drugih naroda”, kaže Draganovićeva.

Autor: Zlatan Čekić
Foto: N.N.
Izvor: Nezavisne Novine

Advertisement

Magazin

Oslikajte zgradu u Prijedoru!

Objavljeno

on

Otvoren konkurs za dodjelu šeste po redu međunarodne nagrade “Paola de Manincor” za najbolji mural u Prijedoru!

Upravo je otvoren šesti po redu međunarodni konkurs za dodjelu nagrade “Paola de Manincor” za najbolji mural u Prijedoru. Konkurs ostaje otvoren 60 dana odnosno do 21. jula ove godine.

Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 3000 KM. Kao i svake godine planiramo da pobjednički prijedlog oslikamo na jednoj od prijedorskih fasada. Ove godine to je stambena zgrada na samom ulazu u Prijedor kod velikog podvožnjaka na ćošku ulica Raškovićeve i Kralja Petra I Oslobodioca. Ovo je prva fasada u istoriji nagrade koja ne obuhvata jednu već pet vodoravno izduženih cjelina ukupne površine od 125 metara kvadratnih.

Za učešće na konkursu potrebno je poslati likovno rješenje murala i ispunjen aplikacioni formular kojeg zainteresovani mogu skinuti sa naše web stranice: www.ulupd.com

Najbolji prijedlog biraće anonimno petočlani stručni žiri najkasnije do kraja prve sedmice mjeseca avgusta nakon čega slijedi oslikavanje murala, svečanost otvorenja i uručenja nagrade pobjedničkom autoru odnosno autorki.

Nagrada se dodjeljuje u okviru projekta “Prijedor grad murala” kojeg od 2013. godina naše udruženje realizuje zajedno sa udruženjem “Projekt Prijedor” iz Trenta u Italiji. Projekat su ove godine podržali Opština Lavis iz Italije, grad Prijedor i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Saradnja sa udruženjima iz Trentina u Prijedoru traje sve od 1998. godine kada je i trentinska slikarka iz Lavisa, Paola de Manincor po kojoj je ova nagrada i dobila ime, zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara u Prijedoru oslikala prvi prijedorski mural.

Autor: mondo.ba
Foto: ULUP za mondo.ba
Izvor: Mondo Portal

Nastavi čitati

Magazin

od 24. do 30.05. Bad Samaritan u 21.00

Objavljeno

on

Film – Loš samaritanac

Termin – 24.-30.05. u 21.00

Cijena ulaznice – 4 KM

Trajanje – 110 minuta

Žanr – Triler, horor

Originalni naziv filma – Bad Samaritan

Uloge – Kerry Condon, David Tennant, Robert Sheehan

Režija – Dean Devlin

Zastrašujući horor triler s popularnim Davidom Tennantom u glavnoj ulozi, najpoznatijem po svojoj inkarnaciji Doktora u serijalu Dr. Who. Provalnik upada u kuću bogatog muškarca i otkriva ženu vezanu lancima. Nakon što je obavijestio policiju i pokušava spasiti žrtvu koju je ostavio za sobom u toj kući, postaje meta razotkrivenog psihopata.

Izvor: Kino Kozara

Nastavi čitati

Magazin

od 24. do 30.05 Mission Kathmandu 3D u 19.00

Objavljeno

on

Film – Misija Katmandu: Avanture Neli i Sajmona 3D

Termin – 24.-30.05. u 19.00

Cijena ulaznice – 4 KM

Trajanje – 85 minuta

Žanr – Animirani

Originalni naziv filma – Mission Kathmandu: The Adventures of Nelly & Simon 3D

Uloge – Sylvie Moreau, Guillaume Lemay-Thivierge, Rachid Badouri

Režija – Pierre Greco

Uz pomoć ambicioznog filantropa, intuitivan, ali neorganizovan detektiv-početnik, i metodični, opsesivni asistent-istraživač, kreću u divlju avanturu, odlučni da dokažu postojanje užasnog sniježnog čovjeka – Jetija.

Izvor: Kino Kozara

Nastavi čitati
Advertisement

Popularno